Visit the political website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

Betaal mee Griekse schuld af, kom naar de Akropolis!

Friday 16 October 2015  Remy Amkreutz

Als u het kroonjuweel van Athene wilt bezoeken, zal u diep in de buidel mogen tasten. Een ticket voor de Akropolis kost nu nog 12 euro, maar zal volgend jaar stijgen naar 52 euro. Maar daarmee helpt u de Grieken wel bij de aflossing van hun staatsschuld.

Aardbevingen, invasies en brandstichting. De Akropolis, die hoog boven Athene uittorent, overleefde het allemaal. Maar vandaag staan de ruïnes voor een belangrijke opdracht: zij moeten de lege Griekse schatkist helpen vullen. De regering van Alexis Tsipras en het ministerie van Cultuur nemen daarbij geen halve maatregelen. Toeristen die volgend jaar koers zetten richting de eeuwenoude wieg van de democratie zullen een prijsverhoging van meer dan 430 procent op hun bord krijgen.

Voor een ticket voor de Akropolis en zes andere prominente archeologische sites in de hoofdstad, waaronder de oude Romeinse agora, de bibliotheek van Hadrianus en de tempel van Zeus, moet een volwassene dit jaar 12 euro op tafel leggen. Vanaf april, als het hoogseizoen in Athene van start gaat, zullen toeristen voor dezelfde trekpleisters liefst 52 euro moeten betalen. Een ticket dat alleen geldig is voor de Akropolis zal voortaan 20 euro kosten.

Tot nu toe beklimmen jaarlijks meer dan 10.000 toeristen de heuvel. Zij zetten vooral koers naar het Parthenon, het 2.500 jaar oude pronkstuk. De Federatie van Griekse reisbureaus vreest dat bezoekers zullen wegblijven en de Akropolis vanop een afstand zullen bewonderen. Maar hun smeekbede kan op weinig bijval rekenen van de regering. Vertegenwoordigers van het ministerie van Cultuur noemen de prijsstijging logisch en geven mee dat ze al eerder had moeten worden doorgevoerd.

 

26 miljoen toeristen per jaar

”De prijsveranderingen zorgen ervoor dat de tickets voor onze culturele sites ongeveer evenveel kosten als elders in Europa”, zegt Ioanna Baltsou van het ministerie in de Britse krant The Times. Ze geeft mee dat ook andere bezienswaardigheden, zoals de Minoïsche ruïnes van Knossos en Olympia, de geboorteplaats van de Olympische Spelen, van april tot oktober fors duurder zullen worden. In de overige maanden zullen toeristen op 50 procent korting kunnen rekenen. Aangezien Griekenland elk jaar 26 miljoen toeristen ontvangt, hoopt de regering tot 10 miljard euro aan extra inkomsten te genereren.

Het moet de volkswoede die kan ontstaan vanwege andere pijnlijke besparingsmaatregelen indijken. Werkloze Grieken behouden immers hun gratis toegang tot de Akropolis, terwijl de rest van het land kan rekenen op aanzienlijke kortingen. Tsipras hoopt zo onder meer komaf te kunnen maken met de geplande invoering van 23 procent btw op het privéonderwijs. Daaronder vallen ook de opleidingen buitenlandse talen, die aan populariteit winnen nu steeds meer Grieken elders in Europa hun geluk gaan beproeven.

Econoom Lode Vereeck (UHasselt) kan de maatregel wel smaken. “Dit is absoluut niet absurd. Op de Akropolis is niet alleen veel meer te zien dan het Parthenon, maar de entreeprijs maakt ook slechts een klein deel uit van de totale kostprijs van een reis. Daardoor is deze stijging, zeker voor toeristen die van een ander continent naar Griekenland reizen, verwaarloosbaar. Het zal volgens mij zeer weinig toeristen afschrikken. Juist daarom valt er niets af te dingen op de maatregel, ook omdat het Griekse schatkist helpt. En laten we eerlijk zijn: dat is zeker niet onbelangrijk.”

De Morgen, pag. 6.

← Back to overview