Visit the political website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

Nanotherapie betere én goedkopere kankerbehandeling

Saturday 3 March 2012

STUDIE VAN UNIVERSITEIT HASSELT VERGELIJKT NANO- MET CHEMOTHERAPIE

HASSELT - Een nieuwe studie toont aan dat nanotherapie bij kankerbestrijding niet duurder maar goedkoper is dan chemotherapie. Tot nu toe werd altijd beweerd dat nanotherapie veel duurder is omdat de aankoopprijs van de medicijnen die de kanker bestrijden veel hoger ligt dan bij chemo. Het financiële voordeel zou vooral liggen in de nazorg van de behandeling.

Studente handelsingenieur Rita Bosetti stelde gisteren haar doctoraatstudie voor in de Universiteit Hasselt. Bosetti onderzocht nanotherapie bij kanker, en dan vooral het kostenplaatje dat eraan verbonden is. Bij chemotherapie zorgt de medicatie voor veel negatieve bijwerkingen, omdat het agressieve geneesmiddel het hele lichaam doorkruist en daarbij niet alleen de kankercellen maar ook de gezonde cellen bestrijdt. Bij nanotherapie wordt heel precies de locatie van de tumor bepaald en daar wordt het medicijn toegediend.

De keerzijde, zo werd tot nu toe aangenomen, is dat nanotherapie veel duurder zou zijn. De aankoopprijs ligt immers hoog. Maar uit Bosetti's studie blijkt dat nanotherapie de staat juist goedkoper uitkomt. "De nazorg is immers veel goedkoper omdat de dosering van het medicijn veel lager ligt dan bij chemotherapie.

Dat minimaliseert de verpleging achteraf, de patiënten herstellen sneller en hun levenskwaliteit is veel hoger dan bij een behandeling met chemo. De patiënten kunnen dus sneller weer aan het werk en opnieuw een bijdrage leveren aan ons systeem van sociale zekerheid", zegt professor, econoom en tevens Rita's promotor Lode Vereeck. "De overlevingsgraad bij zowel nano- als chemotherapie zijn hetzelfde, maar de levenskwaliteit ligt veel hoger bij nanotherapie. De patiënt krijgt immers maar een kleine hoeveelheid toegediend op de specifieke plaats waar de tumor zich bevindt. Dit zorgt ervoor dat de goede cellen in het lichaam niet lijden door de agressieve kankerbehandeling."

Gerenommeerd

Rita Bosetti werkte voor haar onderzoek samen met een van de meest gerenommeerde wetenschappers in de wereld van nanotechnologie, professor Mauro Ferrari uit Texas, VS. "Hij was meteen dolenthousiast toen ik hem belde en vroeg of hij wilde meewerken aan mijn onderzoek", zegt Bosetti. Ze mocht drie maanden de nanotechologie gaan bestuderen in de VS.

De jonge onderzoekster studeert handelsingenieur aan de UHasselt met specialiteit technologie. "Technologie heeft me altijd al bezig gehouden en ik ben gepassioneerd door nanotechnologie. Ik wil nog verder gaan dan dit onderzoek. Professor Ferrari heeft al aangegeven dat hij me opnieuw wil helpen."

.PATIËNTEN KUNNEN NA NANOTHERAPIE SNELLER AAN HET WERK EN OPNIEUW BIJDRAGEN AAN DE SOCIALE ZEKERHEID

Het Belang van Limburg, pag. 14

← Back to overview