Visit the political website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

’Professor Peeters’ blijft hameren op grote fiscale hervorming

Tuesday 22 September 2015  Katrien Stragier

Een bomvolle aula met zo’n 400 studenten hoorde Peeters gisteren toe. De CD&V’er stond er op vraag van Lode Vereeck, professor maar ook senator voor Open Vld. “Mensen hebben het gevoel dat ze onrechtvaardig worden behandeld. Niets is dodelijker voor een regering, politicus of partij”, zo oreerde ‘professor Peeters’. Dé oplossing is volgens hem de dual income tax, een systeem waarbij alle inkomens uit vermogen aan één tarief en die uit arbeid progressief belast worden. “Onafwendbaar op lange termijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit de enige weg is.”

CD&V legde het idee al eerder op tafel tijdens de onderhandelingen over de tax shift, maar stootte op een njet bij andere regeringspartijen, zoals Open Vld. “Sommigen vrezen dat er dan een vermogenskadaster nodig is. Maar dat bestaat in de Scandinavische landen (die al met zo’n dual income tax werken, red.) ook niet. Wij hebben stappen gezet, maar soms moeten elders de geesten nog rijpen.” Niet dat Peeters concrete plannen heeft om de hervorming er alsnog door te drukken. Binnen CD&V is afgesproken om zich eerst volop achter de tax shift te scharen die in juli beklonken is.

Vergeleken met zijn voorzitter, Wouter Beke, kant Peeters zich opmerkelijk feller tegen militair ingrijpen in Syrië. “Ik ben het zelden eens met Karel De Gucht, maar ik volg hem wél dat een militaire interventie in Syrië het allerlaatste is dat we moeten doen.”

Het Laatste Nieuws, pag. 6.

← Back to overview