Visit the political website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

Wat heeft Juncker in petto voor Vlaanderen?

Tuesday 25 November 2014  Eric Donckier

DIEPENBEEK - De Europese Commissie gaat 300 miljard euro investeren om de Europese economie te stimuleren. Morgen maakt voorzitter Jean-Claude Juncker bekend waar hij dat precies wil doen. Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) rekent erop dat een deel van dat geld naar Vlaanderen komt. Dat zou een goede zaak zijn voor onze economie en op die manier ook voor de Vlaamse begroting.

 

De minister zei dat gisteren tijdens een gastcollege aan de Universiteit Hasselt. Ook federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt en professor Wim Moesen zullen er de komende dagen een lezing geven in de reeks ‘Publieke Financiën’.

 

Rug tegen de muur

Er is veel kritiek op de Vlaamse regering, omdat die te snel te veel wil besparen. Ook het 30-tal studenten dat haar gastcollege bijwoonde, zal daar volgend jaar de gevolgen van ondervinden in de vorm van een hoger inschrijvingsgeld. Het zorgde niet meteen voor kritische opmerkingen. Ook omdat minister Turtelboom kon aantonen dat ze niet anders kan, dat Vlaanderen met de rug tegen de muur staat als gevolg van drie beslissingen buiten haar wil.

 

Daarbij pakte de minister voor het eerst uit met heel concrete cijfers:

- Als gevolg van de zesde staatshervorming krijgt de Vlaamse regering nieuwe bevoegdheden maar niet alle bijhorende financiële middelen. Dat kost de Vlaamse regering 755 miljoen euro. Men kan het zien als de Vlaamse bijdrage in de sanering van de overheidsfinanciën.

- Sinds dit jaar gelden nieuwe Europese begrotingsregels. Zo moeten investeringen die tot nu gebeurden via publiek-private samenwerkingsconstructies in de begroting worden opgenomen. Dat kost de Vlaamse regering 446 miljoen euro.

- En dan is er nog de tegenvallende economische conjunctuur. Die kost Vlaanderen 226 miljoen euro.

Samen is dat 1.427 miljoen euro. Veel geld dus dat moet bespaard worden om volgend jaar opnieuw een Vlaamse begroting in evenwicht te hebben.

 

Europese investeringen

Dit alles neemt niet weg dat men de vraag kan blijven stellen of de Vlaamse regering niet te snel te veel bespaart. Dat zorgt voor onrust en is slecht voor de economie. Een mogelijk alternatief zou kunnen zijn dat de Vlaamse regering extra investeert. Dat zorgt op korte termijn voor een groter begrotingstekort en meer schuld. Maar wanneer de economie herneemt, dan zorgt dat voor extra inkomsten voor de overheid. En met dat geld kan men dan weer de tekorten en de schuld - misschien zelfs versneld - afbouwen.

Annemie Turtelboom begrijpt de redenering en zou best meer willen investeren dan de 4,2 miljard euro die de Vlaamse regering volgend jaar gaat investeren. Maar ook hier staat ze met de rug tegen de muur: de Europese begrotingsregels die haar verplichten om de broeksriem aan te halen.

Een mogelijke oplossing kan er komen van het Europees investeringsprogramma ter waarde van 300 miljard euro. Woensdag maakt Commissievoorzitter Juncker bekend waar en waarin Europa gaat investeren. Annemie Turtelboom rekent erop dat de EU ook in Vlaanderen gaat investeren.

De Vlaamse regering heeft de Commissie alvast een verlanglijst met 28 projecten voor een totale waarde van 24 miljard euro overhandigd voor investeringen in mobiliteit (o.a. Oosterweel en Noord-Zuid), scholenbouw, rusthuizen, sociale woningen en de aanleg van een atol in de Noordzee.

Het Belang van Limburg, pag. 8.

← Back to overview