Bezoek politieke website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

Persartikels

UHasselt wil 12 extra richtingen en 10.000 studenten

zaterdag 22 september 2018  - Caroline Vandenreyt  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

Uit onderzoek van professor Vereeck blijkt dat het hoger onderwijs in Limburg nu ondergefinancierd is.

Lees meer →

Vierdaagse werkweek mét loonbehoud kost 42 miljard

dinsdag 28 november 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4. 

Klinkklare nonsens, een utopie, economische harakiri. Het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo om een vierdagenwerkweek mét loonbehoud in te voeren kan op weinig bijval rekenen, zeker bij economen. “Dit voorstel invoeren zou 42 miljard euro kosten”, zegt professor economie Lode Vereeck (UHasselt). “Een vierdagenwerkweek zonder loonverlies is enkel mogelijk mits een productiviteitsgroei van 25 procent, in het zog van een vierde industriële revolutie dus. Anders prijst België zich uit de markt.”

Lees meer →

Voor 660 miljoen euro riolen nodig in Limburg

zaterdag 16 september 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg/Plus, pag. 2. 

In opdracht van Vlario heeft de UHasselt onderzocht of de miljoenen die u en ik voor riolering betalen wel efficiënt worden gebruikt. Opmerkelijk: van de 1,25 miljard euro rioleringsuitgaven die gemeenten en intercommunales in de periode 2012-2015 deden, kan slechts voor 76% zwart op wit worden aangetoond dat het ook effectief naar investeringen en uitbating van rioleringsnetten is gegaan. Professor overheidsfinanciën Lode Vereeck (UHasselt) maakt een aantal conclusies en aanbevelingen. Zo vindt hij 24% overheadkosten veel en moet het verduidelijkt worden in welke mate deze kosten gelinkt zijn aan echte rioleringswerken. Duidelijk is dat een vernieuwd en bindend investeringsplan 2018-2027 zich opdringt.

Lees meer →

UHasselt onderzoekt fusie van OCMW’s

donderdag 4 mei 2017  - lc/jcr  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Lode Vereeck, professor aan de UHasselt, onderzoekt hoe een fusie tussen de OCMW’s van Sint-Truiden en Borgloon er kan uitzien en welke winst dit kan opleveren.

Lees meer →

Rector Luc De Schepper van UHasselt krijgt award van Oxfam-Wereldwinkels

dinsdag 2 mei 2017  -  Het Belang van Limburg, pag. 7. 

Om biorietsuiker in Europa op de markt te krijgen, moeten hoge invoerheffingen betaald worden. Op die manier krijgen Paraguyaanse producenten geen eerlijke kans. Oxfam-Wereldwinkels en de professoren Lode Vereeck en Tom Kuppens van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van UHasselt stellen dit oneerlijk beleid aan de kaak.

Lees meer →

Fusie Hasselt-Genk: 7,5 miljoen extra uit Gemeentefonds

vrijdag 14 april 2017  - Guy Thuwys  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Als Hasselt en Genk fuseren, krijgt de nieuwe stad jaarlijks 7,5 miljoen euro meer uit het Vlaams Gemeentefonds dan wat beide steden nu afzonderlijk krijgen. Hasselt-Genk wordt met 142.000 inwoners de derde stad van Vlaanderen en heeft automatisch recht op een grotere dotatie. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Hasselt. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Hasselt uitgevoerd door Eveline Grauls en Lode Vereeck.

Lees meer →

Dringend gezocht: waterregulator

woensdag 15 maart 2017  -  De Standaard, pag. 21. 

De waterfactuur stijgt gestaag, maar een kwart van de kosten is mistig. Dat toont een rapport van de Universiteit Hasselt over de financiering van de rioleringen in Vlaanderen. De conclusie is dat er meer transparantie en informatie nodig is over de inhoud, de berekening en de toewijzing van overheadkosten aan rioleringsprojecten. Een opdracht die volgens hem op het lijf is geschreven van een regulator.

Lees meer →

Schauvliege wil duidelijkheid over ‘rioolgeld’

woensdag 15 maart 2017  - Bart Moerman  -  Het Nieuwsblad, pag. 10. 

Van de 1,2 miljard euro die de gemeenten de voorbije jaren geïnd hebben voor de saneringsbijdrage blijkt, volgens een onderzoek van professor Lode Vereeck (UHasselt), zo’n 300 miljoen euro niet aan riolering besteed.

Lees meer →

Schauvliege belooft rioolgeld op waterfactuur te onderzoeken

woensdag 15 maart 2017  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7. 

Van het geld dat de rioolbeheerders de afgelopen jaren wél uitgeven, gaat een kwart naar vaste overheadkosten. Dat blijkt uit een studie van de Hasseltse professor Lode Vereeck.

Lees meer →

“Ook Vlaanderen kan fiscaal vereenvoudigen”

woensdag 23 november 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Gezond verstand, frisse ideeën en een sappige vertelkunst, dat zijn dé ingrediënten die een gastcollege boeiend maken. Dat werd gisteren nogmaals bewezen op de UHasselt, waar Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel zijn fiscale hervormingen kwam toelichten aan de economiestudenten van professor Lode Vereeck.

Lees meer →

LRM mag meer dan 10 miljoen uitkeren aan LSM

donderdag 13 oktober 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4. 

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM mag voortaan jaarlijks meer dan 10 miljoen euro winst uitkeren aan de stichting Limburg Sterk Merk (LSM). Dat de structurele onderfinanciering van Limburg (326 miljoen euro per jaar volgens professor Lode Vereeck) een zware hypotheek legt op de verdere ontwikkeling van de provincie, wordt gemakshalve verdrongen.

Lees meer →

Een lapmiddel voor de loonhandicap

donderdag 6 oktober 2016  - Roeland Byl  -  Trends, pag. 38. 

Moeten we bedrijfssubsidies afschaffen? De vraag mag gesteld worden, nu blijkt dat multinationals zoals Caterpillar er royaal gebruik van maken, maar als puntje bij paaltje komt toch gewoon fabrieken sluiten. Maar de bedrijfssubsidies afschaffen is niet vanzelfsprekend.

Lees meer →

Wallonie-Flandre : Magnette se heurte au mur Bourgeois

woensdag 21 september 2016  - David Coppi  -  Le Soir, pag. 4. 

Devant les étudiants à Hasselt, les deux ministres-présidents décrivent leur Wallonie et leur Flandre sans jamais se rencontrer. Paul Magnette reste dispo, dit croire à l’Etat fédéral, mais Geert Bourgeois est dans son monde : le confédéralisme…

Lees meer →

Geert Bourgeois en Paul Magnette openen colleges UHasselt

woensdag 21 september 2016  - Eric Donckier  -  Het Nieuwsblad / Regionaal Limburg, pag. 1 

Gisteren is in Diepenbeek voor de studenten van de Universiteit Hasselt het nieuwe academiejaar van start gegaan. Tijdens het openingscollege op de faculteit economische wetenschappen gingen de ministers-presidenten Geert Bourgeois en Paul Magnette in debat.

Lees meer →

Nog één bocht

woensdag 21 september 2016  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

Carl Devos begon er mee aan de UGent. Nu wordt aan bijna alle universiteiten een openingscollege gegeven door een politicus dan wel een personaliteit met grote maatschappelijke relevantie. De hoofdvogel dit jaar werd gisteren afgeschoten door de UHasselt, waar professor Lode Vereeck erin slaagde om zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois als zijn Waalse collega Paul Magnette naar Diepenbeek te halen.

Lees meer →

De Wetstraat in Diepenbeek

woensdag 21 september 2016  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 4. 

De financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië blijven de gemoederen beroeren. Dat bleek ook gisteren weer tijdens het openingscollege van de ministers-presidenten Geert Bourgeois en Paul Magnette aan de faculteit economische wetenschappen van de Universiteit Hasselt.

Lees meer →

Bourgeois en Magnette geven gezamenlijk openingscollege aan Universiteit Hasselt

donderdag 1 september 2016  - Se  -  BELGA 

Ministers-presidenten Geert Bourgeois (N-VA) en Paul Magnette (PS) zullen op 20 september 2016 een gezamenlijk openingscollege economie geven aan de studenten van professor Lode Vereeck aan de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt. De Vlaamse en Waalse regeringsleiders zullen er een 'Economic State of the Union' opmaken.

Lees meer →

Schuld en vriend

zaterdag 13 februari 2016  - Rik Van Cauwelaert  -  De Tijd, pag. 57. 

Schulden maken mag, maar met mate. De deugdelijkheid van die stelling is nu wetenschappelijk bewezen. Vier academici van de Universiteit Hasselt - Willem Vanlaer, Wim Marneffe, Lode Vereeck en Johan Van Overtveldt - publiceerden onlangs hun onderzoek naar de invloed van de overheids- én privéschuld op de groei in 26 ontwikkelde landen.

Lees meer →

De ene Van Overtveldt is de andere niet

zaterdag 6 februari 2016  - Ruben Mooijnman  -  De Standaard, pag. 24 

Landen waar de overheid en de gezinnen diep in de schulden zitten, groeien op lange termijn niet trager of sneller dan landen met weinig schuld. Dat is de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en senator Lode Vereeck (Open VLD) samen met Willem Vanlaer en Wim Marneffe onlangs hebben gepubliceerd in de European Journal of Government and Economics. Alle vier zijn ze verbonden aan de Universiteit Hasselt.

Lees meer →

Ja, er is toekomst voor de autosector in Vlaanderen

donderdag 21 januari 2016  - Lode Vereeck  -  De Tijd, pag. 11. 

Een mooie toekomst voor de automobielsector dankt Vlaanderen aan een dubbele omslag: een meer structureel beleid van lastenverlagingen en de fabrikanten die hier resoluut de innovatiekaart trekken.

Lees meer →