Bezoek politieke website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

Ingenieur verdedigt goedkopere behandeling voor kanker dan chemo

donderdag 15 maart 2012


'In deze budgettair krappe tijden moet ook de overheid haar euro twee keer omdraaien' Professor Lode Vereeck, promotor van Rita Bosetti

Rita Bosetti van de Universiteit Hasselt toonde in haar doctoraat aan dat nanotherapie bij de behandeling van kanker kosteneffectiever is dan chemotherapie.

Van onze medewerker

Sinds enkele jaren is nanotherapie bij de behandeling van kanker aan een opmars bezig in de medische wereld. Chemotherapie is dan wel een van de bekendste behandelingsmethoden, maar kanker behandelen kan ook op een andere manier. Bij nanotherapie worden dezelfde geneesmiddelen gebruikt als bij chemo, maar die geneesmiddelen worden in een piepklein robotje gestopt: een nanodevice.

Gezonde cellen sparen

Dat robotje spoort op naar welke cellen de geneesmiddelen precies moeten en naar welke niet. Daardoor worden veel meer zieke cellen en minder gezonde cellen aangetast. Dat leidt tot veel minder neveneffecten en een betere levenskwaliteit.

Nu heeft de handelsingenieur Rita Bosetti in haar doctoraat aangetoond dat nanotherapie ook kosteneffectiever is dan chemo. 'Nanotherapie leidt, na initieel hoge aankoopkosten, tot belangrijke besparingen', zegt Rita Bosetti tijdens haar doctoraat. 'Ondanks een gelijkwaardige effectiviteit op het vlak van overleving leidt de nanotherapie tot een significant betere levenskwaliteit. De nanotechnologische kankerbehandeling staat dus voor een gelijkwaardig effect, betere levenskwaliteit en lagere totale kosten. Dat leidt tot gevoelige besparingen voor de maatschappij.'

Het onderzoek van Rita Bosetti werd uitgevoerd in de UHasselt-onderzoeksgroep Economics and Public Policy, die zich bezighoudt met de doelmatigheid en doeltreffendheid van het overheidsbeleid. Daarbij gaan de onderzoekers de kosten en baten van regelgeving en overheidsuitgaven na.

'In deze budgettair krappe tijden moet ook de overheid haar euro twee keer omdraaien', zegt professor Lode Vereeck, een van de promotors van Rita. 'Een grote hap uit het budget zijn de uitgaven voor gezondheidszorg. Het onderzoek van Rita Bosetti toont aan dat nanomedicijnen, die meestal duurder zijn bij aankoop, belangrijke besparingen opleveren in de toediening en de nazorg. De kosteneffectiviteit is een financiële opsteker voor de sociale zekerheid, maar ook voor de maatschappelijke legitimiteit van nanogeneeskunde.'

De andere promotor van het doctoraat van Rita Bosetti is professor Mauro Ferrari. Hij is een autoriteit in nanotechnologie in de gezondheidszorg en directeur van het grootste nanomedicine lab aan de universiteit van Texas. Hij sprak Rita toe via een videoverbinding en benadrukte dat over tien jaar alle behandelingen van kanker via nanotherapie zullen gebeuren.

De Standaard, pag. 29

← Terug naar het overzicht