Bezoek politieke website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

Limburgs parket start vooronderzoek naar professor Lode Vereeck

dinsdag 9 oktober 2018  Yves Lambrix en Nancy Vandebroek

Hasselt - Het parket van Limburg opent een vooronderzoek (informatieonderzoek) naar Lode Vereeck, professor economie aan de UHasselt en Open-Vld-lijsttrekker in Diepenbeek. Dit opsporingsonderzoek volgt op een aangetekend schrijven dat het gisteren van de UHasselt ontving. Sinds mei waren daar vier meldingen binnengekomen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Vereeck tegenover oud-studentes. Het parket van Limburg bevestigt dat het (nog) geen enkele klacht tegen Lode Vereeck heeft ontvangen. De prof, die al sinds maart in ziekteverlof is, ontkent ten stelligste. 

In een uitvoerig gesprek met onze krant toont Lode Vereeck zich openhartig en strijdvaardig. “Ik heb strafrechtelijk niets verkeerd gedaan. Ik sta recht in mijn schoenen. Dit is een pure beschadigingsoperatie.”

“Op het rectoraat zijn de voorbije maanden klachten over grensoverschrijdend gedrag binnengekomen over professor Vereeck”, zegt rector Luc De Schepper van de UHasselt. “Omdat het mogelijk om strafbare feiten gaat, vereist het interne reglement dat we dit dossier overmaken aan het parket. Dat hebben we donderdag via een aangetekend schrijven ook gedaan.”

Het gerecht bevestigt: “We zijn vandaag (maandag, nvdr.) per brief in kennis gesteld door de UHasselt dat er mogelijk grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden tussen de heer Lode Vereeck en enkele (doctoraats)studenten”, zegt Pieter Strauven van het Limburgse parket. “Dit zal nu onderzocht worden, met aandacht voor alle gevoeligheden zoals dat in elk gelijkaardig dossier het geval is.”

De UHasselt zou in mei een eerste klacht over Vereeck hebben ontvangen van een Spaanse student die feiten van 12 jaar geleden kwam melden. De voorbije maanden zouden er daar nog drie zijn bijgekomen: meldingen van twee oud-studenten en een melding over een medewerkster van de unief waar Vereeck nauw mee heeft samengewerkt. Deze laatste werd ontslagen en werkt momenteel elders. In mails aan de universiteit die onze redactie kon inkijken, zegt ze letterlijk dat haar ontslag “correct is verlopen” en dat er “op geen enkel moment sprake is geweest van dwang”. Ze wenst tot vandaag dan ook geen klacht tegen Vereeck in te dienen.

Taalgebruik

De vier meldingen zouden niet gaan over fysiek grensoverschrijdend gedrag maar over grensoverschrijdend taalgebruik.
Omdat Vereeck omwille van privéredenen sinds maart met ziekteverlof is, moet de universiteit, buiten de melding bij het gerecht, voorlopig geen andere maatregelen nemen. Na afloop van het vooronderzoek - dit is een opsporingsonderzoek en dus geenszins een gerechtelijk onderzoek - zal de professor wellicht wel voor de tuchtcommissie van de unief moeten verschijnen.

Economie en politiek

Lode Vereeck studeerde toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, waar hij in 1987 afstudeerde. Daarna ging hij economie en overheidsgedrag aan de Universiteit Maastricht studeren, waar hij in 1993 een doctoraat behaalde.
Vervolgens was hij vijf jaar assistent macro-economie aan de UAntwerpen en twee jaar docent rechtseconomie aan de Universiteit Maastricht. In 1994 werd hij benoemd als docent economie aan de Faculteit TEW van het Limburgs Universitair Centrum (nu UHasselt), waar hij onder meer macro-economie en micro-economie doceerde. Van 1998 tot 2009 was hij gasthoogleraar rechtseconomie aan de faculteit rechten van de Universidad Torcuato di Tella in Buenos Aires.

Politieke carrière

Zijn politieke loopbaan startte hij in 1999 op het kabinet van toenmalig minister van Middenstand Jaak Gabriëls (Open Vld). Eind 2008 ging hij voluit voor een actieve politieke carrière en sloot hij zich aan bij Lijst Dedecker (LDD), waar hij een halfjaar voorzitter was. In de legislatuur 2009-2014 werd hij door alle media uitgeroepen als beste Vlaams Parlementslid. In 2014 keerde Vereeck terug naar Open Vld, voor wie hij nog altijd in de Senaat zetelt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zondag is hij lijsttrekker en kandidaat-burgemeester in Diepenbeek.

“Meldingen als deze zijn altijd ernstig te nemen”, reageert voorzitster Gwendolyn Rutten van Open Vld. “In afwachting van het resultaat van dit onderzoek is afgesproken dat Lode Vereeck een stap terug zet uit het partijbestuur en uit de fractievergaderingen van de Senaat. Ook in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen van volgende week zal hij zich terughoudend opstellen. Een onderzoek zal helderheid brengen, en we hebben er het volste vertrouwen in dat het parket haar werk zal doen.”

Het Belang van Limburg, pag. 1-2.

← Terug naar het overzicht