Bezoek politieke website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

“Ook Vlaanderen kan fiscaal vereenvoudigen”

woensdag 23 november 2016  Yves Lambrix

Brussel - Wie vanaf 1 januari in Brussel zijn enige huis of flat koopt, betaalt daarop weinig tot geen registratierechten. De woonbonus (fiscale aftrek van lening over 20 jaar) wordt wel afgeschaft. “Daardoor geef je jonge mensen bij de aankoop, op het moment dat ze het dus nodig hebben, tot 21.875 euro korting”, zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld). “En ja, Vlaanderen zou deze fiscale vereenvoudiging ook perfect kunnen doorvoeren.”

Gezond verstand, frisse ideeën en een sappige vertelkunst, dat zijn dé ingrediënten die een gastcollege boeiend maken. Dat werd gisteren nogmaals bewezen op de UHasselt, waar Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel zijn fiscale hervormingen kwam toelichten aan de economiestudenten van professor Lode Vereeck.

 

Budgettair neutraal

“Ik heb altijd gepleit voor een eerlijke en eenvoudige fiscale hervorming die budgettair neutraal is, voordelig is voor alle Brusselaars en die de verwerving van een eigen woonst stimuleert. In tegenstelling tot Vlaanderen waar 75 procent een eigen woning heeft, is dat in Brussel maar 40 procent. Dat percentage moet omhoog, omdat dat leidt tot meer kwaliteitsvolle woningen en minder emigratie.”

In het najaar van 2015 is een taskforce met topexperts als Axel Haelterman en Michel Maus aan de slag gegaan, ver weg van de camera’s. “Dat leidde tot een eindrapport dat unaniem wordt gedragen door de regering, het parlement, de experten en de administratie”, zegt Vanhengel.

 

Drie hervormingen

Dit jaar heeft de Brusselse regering al drie hervormingen doorgevoerd. “De forfaitaire gewestbelasting van 89 euro per gezin is afgeschaft en er is een vermindering van 1 procent op de personenbelasting doorgevoerd”, zegt Vanhengel. “Daarnaast hebben we de onroerende voorheffing (grondbelasting) met 12 procent verhoogd. Alle Brusselaars met een eigen woning krijgen wel een compensatie van 120 euro. Daarmee willen we de Brusselaars hier houden. Niet-Brusselaars die hier panden verhuren, zullen dus wel iets meer betalen.”

 

Geen registratierechten

Vanaf 1 januari wordt de woonbonus in Brussel afgeschaft. “Maar kopers van een eigen woning in het Brussels Gewest zullen een korting genieten die kan oplopen tot 21.875 euro op de registratierechten (in Vlaanderen is dat 10 procent, nvdr.): tot en met de aankoop van 175.000 euro zullen ze geen registratierechten betalen. Dan voeren we percentages in, tot 12,5 procent op de schijf boven 500.000 euro. En we verlagen de personenbelasting nog eens met een half percent”, aldus Vanhengel.

De liberaal is ervan overtuigd dat veel jonge mensen op die manier toegang zullen krijgen tot de vastgoedmarkt in Brussel. “In de plaats van twintig kleine envelopjes geld, krijgen ze nu bij de aankoop één grote enveloppe.”

 

En Vlaanderen?

Guy Vanhengel gelooft dat Vlaanderen een identieke vereenvoudiging kan doorvoeren. Vandaag int Vlaanderen 2,39 miljard euro aan registratierechten en kost de woonbonus 1,58 miljard euro. Beiden afschaffen zou resulteren in een tekort van 700 miljoen, maar een degressief systeem inzake registratierechten zoals in Brussel zou wel tot een nuloperatie kunnen leiden.

“Van bevoegd Vlaams minister en partijgenoot Bart Tommelein weet ik dat hij wel iets voelt voor ons systeem. Het probleem is echter dat de Vlaming steigert als men een aftrekpost op zijn belastingbrief schrapt. Maar zeg nu zelf: tegen een eenvoudiger en eerlijker fiscaal beleid kan toch niemand zijn”, besluit Vanhengel.

Het Belang van Limburg, pag. 8.

← Terug naar het overzicht