Bezoek politieke website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

"Slachtoffer van een pure beschadigingsoperatie"

dinsdag 9 oktober 2018  Yves Lambrix en Nancy Vandebroek

Hasselt - “Ik sta recht in mijn schoenen en heb strafrechtelijk niets verkeerd gedaan. Ik ben het slachtoffer van een pure beschadigingsoperatie”, reageert Lode Vereeck aan onze redactie. “Ik ben blij dat het parket er zich mee bemoeit zodat deze geruchtenmolen kan stoppen. Ik werk heel graag mee aan een eventueel onderzoek.”

Nadat de VRT het nieuws gisternamiddag wereldkundig had gemaakt, stuurde Lode Vereeck een perscommuniqué de wereld in. “Ik heb net vernomen dat de universiteit een dossier aan het parket heeft overgemaakt ter inzage. Ik kan hierop niet verder reageren, omdat ik van niets weet, noch van de unief, noch van het parket”, zegt hij daarin. “Ik ben blij dat het parket er zich mee bemoeit, zodat deze geruchtenmolen kan stoppen. Ik heb in ieder geval het volste vertrouwen in het gerecht, en hoop dat er snel duidelijkheid komt over mijn onschuld. Ik werk dan ook heel graag mee aan een eventueel onderzoek.”

Grensoverschrijdend?

In een lang gesprek met de redactie heeft Lode Vereeck gisteravond een en ander toegelicht. Lode Vereeck: “Er zijn drie lagen van grensoverschrijdend gedrag. Eén: de aantasting van de fysieke eerbaarheid. Hier zeg ik u formeel dat ik niets strafbaars heb gedaan. Twee: grensoverschrijdend taalgebruik in de seksuele sfeer. Ook hier pleit ik volkomen onschuldig. Dit is totaal mijn stijl niet. Mensen die me al jaren kennen, weten dit.”

Over de derde laag - niet-expliciet taalgebruik dat als grensoverschrijdend gedrag kan worden ervaren - is Vereeck ook duidelijk: “Ja, achteraf bekeken had ik sommige sms’jes of Whatsapp-berichten beter niet gestuurd. Als een student je een bericht stuurt en afsluit met een kruisje (kusje, nvdr.), reageer je daar als professor best niet op. Net omdat een reactie via dit medium contextloos is, kan het namelijk verkeerd worden geïnterpreteerd en als grensoverschrijdend of flirterig worden ervaren. Mijn Nederlandse genen en bijhorende openhartigheid en directheid hebben daar soms de bovenhand genomen, waardoor sommigen dit als flirterig of grensoverschrijdend gedrag zouden kunnen ervaren. Hier gaat het dus over. Niets meer en niets minder, en al zeker geen MeToo-toestanden.”

“Ik steek me niet weg”

Als Vereeck de film terugdraait, ziet hij dat de geruchtenmolen over zijn persoon in april is gestart, na een discussie met een student die een grappig bedoeld maar ietwat aangebrand bericht over Vereeck op de Facebookpagina van UHasselt Confessions had gepost. “Sindsdien zijn de zaken enkel geëscaleerd”, zegt hij.

Over het tijdstip van de onthullingen van dit dossier - zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen - is Vereeck ook heel duidelijk: “Ik ben niet meer naief. Dit is een pure beschadigingsoperatie vanuit politieke hoek. En neen, ik wens nu geen namen te noemen.”
Ook binnen de universiteit heeft de mediagenieke professor doorheen de jaren naar eigen zeggen vijanden gemaakt. “Sommigen zijn om allerhande redenen uit op persoonlijk revanche en zeggen dit ook publiekelijk. Maar de zaken zijn wat ze zijn. Ik wacht ongeduldig op de uitnodiging van het parket en zal mijn volledige medewerking verlenen.”

Voelt hij zich in zijn hemd gezet?

“Absoluut niet. Ik sta recht in mijn schoenen en zal me dus niet wegsteken. Om die reden ga ik mijn campagne in Diepenbeek ook de volgende dagen voorzetten. De vele steun die ik van mijn familie, politieke collega’s, docenten en studenten binnen de UHasselt en gewone Diepenbekenaren krijg, sterken me hierin”, besluit Vereeck, die de massa steunbetuigingen op zijn smartphone laat zien.

Het Belang van Limburg, pag. 2.

← Terug naar het overzicht