Bezoek politieke website Lode Vereeck Prof.dr. Lode Vereeck

Taksjager. Op zoek naar het fiscaal ideaal.

 Lode Vereeck (2019)

Fragment, pag. 12-13:

"Wat mag u van dit boek verwachten? Eerst duik ik met u onder in het hedendaagse oerwoud van belastingen. Gewapend met een groot kapmes, want we zullen ferm moeten snoeien om door het bos de bomen te zien. Geloof me, het is nog erger dan u dacht, maar uiteindelijk wordt wel duidelijk hoe het belastingstelsel in elkaar steekt en waarvoor u al die belastingen ‘betaalt’?

Vervolgens vegen we alles van tafel en beginnen we met een wit blad. Daarop tekenen we het perfecte belastingstelsel uit. Dat moet eenvoudig, eerlijk, efficiënt en zo klein mogelijk zijn. Dit fiscaal ideaal is ons kompas. Het houdt ons op koers in onze zoektocht naar haalbare fiscale hervormingsvoorstellen. Een voor een leggen we ze op de rooster. Wat goed is, nemen we mee; wat slecht is, snijden we weg.

En dan komt het einddoel van Taksjager in zicht: een fonkelnieuw belastingstelsel op maat van de samenleving in de eenentwintigste eeuw. Dat zal niet op één-twee-drie gerealiseerd worden. Maar we moeten ergens beginnen en ik wil meer doen dan kwaad en verontwaardigd tweeten, telkens als ons belastingstelsel nog maar eens hopeloos ingewikkelder wordt. Ik wil mijn steentje bijdragen aan een duurzame oplossing. Ik hoop dat Taksjager de broodnodige fiscale hervorming op gang trekt en meteen op het goede spoor krijgt.

Als u niet kan wachten, dan bladert u meteen door naar het laatste hoofdstuk. Maar dat zou zonde zijn. Niet alleen de bestemming is de moeite, ook de weg erheen. De zoektocht loopt langs vijf boeiende etappes die een antwoord trachten te geven op de volgende vragen:
1. Waarom en waarvoor ‘betaalt’ u belastingen?
2. Hoe steekt het belastingstelsel in België in elkaar?
3. Hoe ziet het perfecte belastingstelsel of ‘fiscaal ideaal’ eruit?
4. Welke fiscale hervormingsvoorstellen liggen er op tafel?
5. Wat is de ideale belasting voor de Nieuwe Tijden?"

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 203 p. ISBN 978 94 6001 715 5

← Terug naar het overzicht