"Echte vrienden dankzij economie en de muziek"

YvesLambrix17-08-2009Pag. 6

Page PDF Pagina

DIEPENBEEK - "Raf was een van mijn eerste studenten. Maar het is pas toen onze muzikale paden mekaar kruisten, dat onze vriendschap helemaal openbloeide", verklapt Lode Vereeck, professor economie aan de UHasselt. "Toen Lode een lied had gecomponeerd voor Eurosong, heeft hij mijn hulp ingeroepen. Het werd een succesverhaal, zeker op privé-vlak", lacht Raf Ketelslegers.

"Ik hou van mensen met lef, met creativiteit, van mensen die met een open blik naar de wereld kijken en mensen durven vertrouwen. Wel, Raf heeft het allemaal", zegt Lode Vereeck fier. "Met zijn 34 lentes is hij vandaag de jongste bedrijfsleider in de business van plasticproductie en -verpakkingen. Hij is de man die als eerste de frietbak op basis van maïs heeft geproduceerd. En hij gaat maar door. Vandaag heeft hij in zijn All Plastics 40 mensen in dienst. En zopas heeft hij nog eens twee bedrijven overgenomen."

Raf Ketelslegers lacht: "Het was 1994. Lode gaf pas les aan de universiteit in Diepenbeek. Hij had de gave om economie eenvoudig, duidelijk en boeiend te maken. Hij was altijd aanspreekbaar. En met zijn Nederlandse roots, is hij ook veel directer en opener dan wij, Belgen. Dat 'extreme' karakter, dat sprak me toen al erg aan."

Tabhita redt de meubelen

Toch duurde het tot 2007 voordat hun vriendschap openbloeide. "Ik ben altijd veel met muziek bezig geweest: ik speel dwarsfluit, heb zelfs ooit een folk-plaatje gemaakt", verklapt Lode Vereeck. "In 2007 dacht ik het ultieme Eurosong-nummer gevonden te hebben: een poppy gospellied. Ik vroeg Marc Paelinck - hij schreef nummers voor Sergio en Sandy - de tekst te schrijven en zong het lied in. De toon zat juist maar mijn stem was niet goed genoeg. Ik zat dus met een groot probleem."

Op een optreden van de Majestical Fools zag Lode zijn oud-leerling Raf toetsen spelen - die deed dat ook al bij Natalia en Udo. "Zijn vriendin Tabhita (van Idool, nvdr) heeft het nummer toen ingezongen, Raf heeft alles begeleid. 'It's a beautiful day' haalde zelfs de halve finale. Feit is dat we sinds die vele repetities, nachtelijke jamsessies en lange autoritten mekaar nooit meer gelost hebben", vertelt de prof.

Optimist tot in de kist

Sindsdien bellen de twee vaak, vooral in de wagen om te filosoferen over politiek en bedrijfskunde. "Lode stelt altijd alles in vraag, ook zichzelf. Hij houdt van visie, zoekt altijd compromissen en is to the point. Goed nadenken en dan doen, dat heb ik echt wel van hem geleerd", zegt Raf, die ondertussen ook geregeld met zijn vriend naar KRC Genk gaat.

Toch kijkt Raf een beetje argwanend naar de nieuwe carrière van Lode Vereeck: "Ik ben bang dat hij zich teveel zal opjagen, want Lode gaat altijd uit van het goede van de mens. Ellenbogenwerk voor persoonlijke macht, daar is hij niet mee bezig. Anderzijds ben ik zeker dat hij zal slagen, in de politiek en bij Lijst Dedecker."

Lode beaamt: "Ik ben een grote optimist. Ik geef liever een keer teveel vertrouwen dan als een paranoïde kwezel te moeten leven."

Yves LAMBRIX

Morgen: Sonja Claes (CD&V)

en Marie-Louise Lijnen

© 2009 Concentra