"Energieprijzen gaan op korte termijn de hoogte in"

19-05-2010Pag. 63

Page PDF Pagina

De euro is sinds vorige week onder de grens van 1,25 dollar gezakt. Maar de Belgische consument zal hier op korte termijn weinig van merken.

Dat de euro zo laag staat is voor de Belgische export een goede zaak. "Door de goedkopere euro zal BelgiŽ meer kunnen exporteren," legt Lode Vereeck, hoofddocent Economie aan de Universiteit Hasselt, uit. Maar ook dat heeft een keerzijde. "Wanneer na twee tot drie jaar de economie een enorme boost krijgt door al het extra werk zal de vraag groter worden dan het aanbod. Dat zal effect hebben op onze lonen en zal ook in de prijzen van producten voelbaar zijn."

Korte termijn

Wat zal er nu concreet gebeuren op korte en lange termijn? Op korte termijn hoeft de consument niet te vrezen. "Die zal er weinig van merken omdat het merendeel van onze producten uit andere eurolanden komt.Er wordt onderling dus met dezelfde munt betaald."

"De energieprijzen zullen wel stijgen", vertelt Ludo Vereeck. "De reden hiervoor is dat er voor benzine en aardolie in dollar betaald wordt. Als men dit naar Europa wil halen, zullen er meer euro's neergeteld moeten worden." Maar deze week moest het net lukken dat de dollar zelf ook in waarde gezakt is. Hierdoor zullen de energieprijzen nog even stabiel blijven. De schade lijkt de komende maanden dus mee te vallen.

Lange termijn

"Binnen een jaar zal die situatie wel keren. Vooral de elektronische apparatuur, zoals computers, zullen duurder worden. Dit komt omdat alle elektronica uit de Verenigde Staten, China of Japan komt. Dus moet er meer euro betaald worden voor dezelfde waarde in dollar."

Maar omdat er contracten van langer dan een jaar worden afgesloten tussen de in- en uitvoerende bedrijven is die prijsstijging niet voor nu." De grootste oorzaak van de hele malaise is het geldprobleem van Griekenland.

"Vele landen kochten een aandeel in Griekenland met het idee dat geld later met rente terug te krijgen. Maar omdat Griekenland budgettaire problemen had, kon het het geleende geld niet terugbetalen. De getroffen investeerders probeerden daarom zo snel mogelijk van hun geld af te geraken waardoor een overaanbod van euro's kwam. De waardevermindering van de euro is het gekende gevolg."

JuNe

© 2010 Concentra